Aquarium bodembedekking, alles wat je moet weten.
Aquarium voedingsbodem, oftewel aquariumsubstraat, is een belangrijk onderdeel van een gezond aquarium. Aquariumsubstraat biedt een plaats voor nuttige bacteriën om te groeien, helpt om het aquarium schoon te houden, en kan voedingsstoffen voor planten leveren. Er zijn veel verschillende soorten aquariumvoedingsbodem verkrijgbaar, dus het is belangrijk dat je er één kiest die geschikt is voor jouw aquarium.
Wat hebben jouw vissen nodig als bodemlaag?
Verschillende Variëteiten Combineren
Om doeltreffend te plannen kan het vaak nuttig zijn om eerst in een andere dimensie te denken.
Planning opstellen voor de bodem
Meervallen, zoals de pantsermeerval, houden van fijnere substraten om te rooien en naar voedsel te zoeken. Sommige dieren, zoals garnalen, houden ervan om elke steen twee keer om te draaien op zoek naar hun voedsel. Dat zou moeilijk gaan met een heel grof substraat. Vergeet ook uw planten niet, die het best groeien in een bodem (b.v. JBL PROSCAPE PLANT SOIL BROWN ) of in een natuurlijk substraat dat voedingsstoffen bewaart ( JBL Manado en JBL Manado DARK ).
Zo kan je jouw keuze beperken naar gelang van uw visbestand, de kleur (licht/donker) en de korrelgrootte (grof/fijn).
Voedingsbodem voor jouw planten
Hoe beter de planten groeien, hoe minder voedsel er is voor algen om zich te ontwikkelen. Als het algen gehalte daalt, verbetert de waterkwaliteit van het aquarium drastisch en dat zorgt voor een gezondere en gelukkiger klimaat in het aquarium. Door over een bepaalde periode geleidelijk plantenvoeding toe te voegen, neemt het gehalte aan voedingsstoffen geleidelijk toe. Het grote voordeel is dat deze geleidelijke verhoging betekent dat de waterwaarden niet dramatisch pieken. Dit resulteert in een betere totale balans van voedingsstoffen.
Kies de juiste toplaag voor jouw vissen
Tweede overwegingspunt is de grootte van de vis. Sommige vissen worden erg groot, en je hebt een groter aquarium nodig om ze te huisvesten.
Het derde overweginspunt is het klimaat. Sommige vissen komen uit tropische klimaten en zullen een warm aquarium nodig hebben, terwijl andere uit koelere klimaten komen en het beter zullen doen in een koeler aquarium.
Ten vierde is de waterkwaliteit. Sommige vissen zijn erg gevoelig voor de waterkwaliteit en zullen een speciaal filtratiesysteem nodig hebben om onzuiverheden uit het water te verwijderen. Ten vijfde is het soort voedsel dat je jouw vissen wilt geven.
Heb je bodembewonende vissen, dan zul je een bodem willen kiezen die zacht en zanderig is. Zo kunnen je vissen gemakkelijk graven en ingraven, en zullen ze minder snel hun vinnen beschadigen. Heb je vissen die actiever zijn, dan zul je een bodem willen kiezen die harder is, zoals grind.
Meest gestelde vragen
Bodemrot is een veel voorkomend probleem in aquaria en is gemakkelijk te herkennen aan het donkere zand op de aangetaste plaats. Om op bodemrot te controleren, hoeft u alleen maar met uw handen in het zand te wrijven. Als u bodemrot vermoedt, kunt u een kleine hoeveelheid zand overhevelen in een emmer om het te bevestigen.
Het is moeilijk om een algemeen antwoord op deze vraag te geven, want de dikte van de bodemlaag hangt af van het soort aquarium. In de meeste gevallen moet de bodemlaag 3-5 cm dik zijn. Voor aquariums met veel planten moet de bodemlaag echter 6-8 cm dik zijn.
Om de hoeveelheid grond of substraat te berekenen die nodig is voor uw aquarium, meet u de lengte en breedte van uw aquarium in centimeters. Vermenigvuldig deze meting met de gewenste hoogte van de bodem. Deel dit getal tenslotte door 1000 om het aantal liters aquasoil te krijgen dat nodig is.
Substraat in een aquarium is een ander woord voor zand. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van zand als substraat voor aquaria, omdat het hun natuurlijke habitat goed nabootst. Een mogelijk nadeel is echter het risico van dichtslibben. Als er niet genoeg waterbeweging in het aquarium is, kan het zand gaan stagneren en beginnen te rotten. Om dit probleem te voorkomen, moet u het juiste soort zand voor uw aquarium kiezen.
De gemiddelde voedingsbodemcyclus is 5 jaar. Vernieuwing van de bodemlaag is alleen nodig als de planten niet goed groeien of als er een overmaat aan algen is. Als u een nieuw aquarium opzet, kunt u het beste geleidelijk licht introduceren, zodat de planten de tijd krijgen om wortel te schieten.
Met een voedingsrijke bodem kunnen planten hun wortels steviger verankeren. Dit resulteert in meer stabiliteit voor de plant en minder behoefte aan voortdurende toevoeging van vloeibare plantenvoeding. Een goede voedingsbodem zorgt voor een geleidelijke afgifte van voedingsstoffen, wat op lange termijn gunstiger is voor de plant.