planten-aquarium

Hoe aquarium planten kiezen voor jouw aquarium

Aquarium planten kunnen voor een prachtig dichtbegroeid aquarium zorgen. Om dit te bereiken is het belangrijk vooraf de juiste aquarium planten te kiezen en deze in stand te houden. Een gezond plantenbestand in een aquarium zorgt voor een juist evenwicht voor jouw vissen. Dit evenwicht zorgt er voor dat algen geen kans maken en dat de dieren in jouw aquarium gezond blijven.

Aquariumplanten en hun functies

Waterplanten hebben een aantal fundamentele functies voor uw aquarium :

  • Aanmaak van zuurstof
  • Onderliggende laag voor kuit van vissen
  • In stand houden van een gezond bodemklimaat en het tegengaan van rotting
  • Zuiveren van jouw aquariumwater
  • Beschutting voor jouw vissen
  • Decoratieve functie

Gezonde waterplanten zorgen voor een beter functionerend aquarium met minder ziektes en schadelijke stoffen. Een gezonde flora staat bovendien prachtig.

Hoe een dichtbegroeid aquarium verkrijgen met planten?

Wanneer je algen krijgt of jouw planten slecht groeien, dan gaat er iets degelijks fout. Het is daarom belangrijk te weten hoe een gezond plantenbestand er uit ziet en hoe de juiste keuzes te maken. Er zijn vijf belangrijke elementen om rekening mee te houden :

  1. De juiste keuze van planten

Eerst en vooral dien je rekening te houden met het licht en voedselbehoeften van de aquariumplanten. Is er weinig CO2, dan kan je gaan voor specifieke planten die veel CO2 aanmaken. Is het daarom belangrijk te meten. Ben je niet zeker welke planten te kiezen, helpen we je graag verder in onze winkel

  1. Temperatuur water

Aquariumplanten vragen om een subtropisch klimaat en zo een gemiddelde temperatuur tussen de 24 en 27 graden. Doch, hoe hoger de temperatuur des te sneller de stofwisseling bij de planten in werking treedt en hoe meer voedingsstoffen dan worden verbruikt.

  1. Waterwaarden

Het water in jouw aquarium bestaat uit een aantal belangrijke waarden die je kan meten en jou vertellen wat je precies nodig hebt. Een hoge PH waarde (zuurtegraad van het water) zorgt voor minder CO2. Bij een hoge PH waarde, dien je dan extra CO2 te voorzien. Je kan teststrips gebruiken die de goede waarden hanteren. Waarden kunnen zijn : PH, KH, GH, nitriet en nitraat.

  1. Verlichting

Aquarium planten hebben nood aan licht. De lichtintensiteit van jouw verlichting heeft ook een impact op de fotosynthese van jouw aquariumplanten. Sommige aquarium planten hebben meer nodig dan anderen. We bevelen vaak LED verlichting aan die je dagelijks een 10-tal uur laat branden.

  1. Voeding planten

Voedingsstoffen zijn essentieel voor jouw aquariumplanten. Daarom is het belangrijk dat je voedsel voor jouw planten met regelmaat toevoegd. Je kan terecht in onze winkel of op onze webshop voor de verschillende merken die we hiervoor aanbieden.

Wanneer je bovenstaande tips hanteert, is de kans op gezonde aquariumplanten en een verbluffend resultaat zeer groot. Het vraagt een beetje tijd en kennis van zaken, maar Paradijsvis helpt je graag met dit proces.

Hoe plaats je aquariumplanten?

Je hebt aquariumplanten aangeschaft en je wil ze nu gaan planten in jouw aquarium. Tijdens de inrichting van jouw aquarium heb je net het aquarium voor een derde gevuld en kan je starten met het planten. Hou rekening met de volgende stappen :

  1. Verwijder de omhulsels zoals steenwol en binddraden. Plaats de plant in een bakje met water en verwijder de steenwol en de binddraden.
  2. Snij de wortels bij met een schaar tot ongeveer 2 cm
  3. Verwijder alle beschadigde bladeren en wortelstokken
  4. Maak een gat met je vingers, of met een daarvoor bestemde gereedschap, in het grind
  5. Zorg dat wortelstokken recht in het grind komen en niet ombuigen.
  6. Plant elke plant afzonderlijk en voorzie enige ruimte tussen de planten zodat kunnen groeien.

Aquariumplanten groeien vaak snel. Om jouw aquarium mooi te houden snoei en stek je de planten best op regelmatige basis.

Wat hebben aquariumplanten nodig als voeding?

Buiten licht hebben aquariumplanten ook nood aan CO2. Het is niet noodzakelijk om CO2 toe te voegen, maar het stimuleert wel het aquariumleven. Buiten CO2 hebben de planten ook nood aan plantenvoeding. Best is om wekelijks tot 2-wekelijks plantenvoeding of vloeibaar CO2 toe te voegen om de groei te kunnen stimuleren.

Voor een goede ontwikkeling van jouw planten is de combinatie van licht, CO2 en minerale zouten (ofwel mest) belangrijk. Vaak zie je ook aan de aquariumplanten wat ze net tekort aan hebben. Je hoeft enkel maar te kijken en de volgende visuele signalen te meten :

  • Tekort aan fosfaat heb je wanneer de bladeren veel donkerder zijn dan normaal en vervolgens ook afvallen.
  • Tekort aan magnesium zie je wanneer de onderste bladeren vanuit de top een gele kleur krijgen, maar vervolgens de nerven groen blijven.
  • Bij tekort aan mangaan vormen zich gele vlekken en gaten in de bladeren
  •  Bij een tekort aan Kalium krijgen de punten en randen van jonge bladeren een gele kleur of ontstaan er dode vlekken
  • Bij een ijzertekort worden de jonge bladeren geel met groene nerven, maar blijven de volwassen bladeren groen.
  • Groeistoornis : tekort aan koolstofdioxide of CO2. Vaak zijn dan de bovenste bladeren lichtgroen en de onderste bladeren geel.
  • Bij een tekort aan Calcium zijn nieuwe bladeren verschrompeld of klein.

Merk je een tekort op en kan je in onze winkel of webshop terecht voor de juiste voeding voor jouw planten.

chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram