wortelhout-aquarium

Aquariumhout kopen, welk soort hout kiezen?

Aquariumhout is een belangrijk onderdeel van veel aquascapes. Naast zijn visuele aantrekkingskracht beïnvloedt aquariumhout ook de waterwaarden en het gedrag van de aquariumbewoners.

Er zijn vele soorten hout, maar aquariumhout is speciaal ontworpen voor gebruik in aquaria. Aquariumhout is niet giftig en drijft niet (mits goed behandeld). Aquariumhout kan een visueel verbluffende achtergrond voor uw aquarium vormen.

Waarom hout kiezen voor jouw aquarium?

Aquariumhout wordt vaak over het hoofd gezien als een sleutelelement in het creëren van een gezond en evenwichtig aquarium. Hout speelt echter een belangrijke rol in zowel de visuele aantrekkingskracht als het ecologisch evenwicht van een aquarium.

Hout geeft een natuurlijker aanblik aan een aquarium, wat gunstig kan zijn voor de vissen. Bovendien helpt hout bij het creëren van een evenwichtiger ecosysteem in het aquarium door schuilplaatsen en toevluchtsoorden voor vissen te bieden, en een substraat waar nuttige bacteriën kunnen groeien.

Aquariumhout kan ook helpen de waterkwaliteit te verbeteren door nuttige bacteriën een plaats te bieden waar zij zich kunnen vestigen en organisch materiaal kunnen afbreken. Dit kan het water helderder en gezonder houden voor de vissen.

Wat zijn de voordelen van aquariumhout?

Schuilplaatsen voor de vissen

Hout kan als schuilplaats en beschutting dienen voor jouw vissen en geeft hen de nodige rust wanneer ze hier nood aan hebben.

Doet de pH waarde in jouw aquarium dalen

Het plaatsen van hout, zorgt ervoor dat de zuurtegraad (pH waarde) daalt. Een pH waarde van 0 is zeer zuur en een waarde van 14 is net het tegenovergestelde.

Beter voor de gezondheid van de vissen

Hout is een natuurlijk materiaal dat microscopisch kleine poriën en spleten bevat. Deze poriën en spleten vormen een ideale omgeving voor algen om te groeien. Algen zijn een belangrijke voedselbron voor veel vissen, en de aanwezigheid van algen op hout maakt het voor vissen gemakkelijker om het te vinden en op te eten. Hout biedt vissen ook beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Extra hulp bij de voortplanting

Hout is een natuurlijk materiaal dat microscopisch kleine poriën en spleten bevat. Deze poriën en spleten vormen een ideale omgeving voor algen om te groeien. Algen zijn een belangrijke voedselbron voor veel vissen, en de aanwezigheid van algen op hout maakt het voor vissen gemakkelijker om het te vinden en op te eten. Hout biedt vissen ook beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Extra dimensie in het aquarium

Hout kan een aquarium een gevoel van diepte en perspectief geven, waardoor het groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Dit is te danken aan het feit dat hout een driedimensionaal materiaal is, terwijl glas tweedimensionaal is. Als u dus naar een aquarium met hout kijkt, kunnen uw hersenen de scène op een meer driedimensionale manier verwerken, wat de illusie van een grotere ruimte geeft.

Tips om problemen te voorkomen bij het plaatsen van hout in het aquarium

Hout verzwaren met stenen

Een manier om ervoor te zorgen dat uw hout op de bodem van uw aquarium blijft liggen, is het te verzwaren met een paar stenen. Dit kan zowel binnen als buiten het aquarium worden gedaan. Leg de stenen gewoon bovenop het hout zodat het op de gewenste plaats blijft liggen. Na 1-2 maanden zal het hout genoeg water hebben geabsorbeerd om zwaar genoeg te worden om op de bodem te blijven liggen zonder de stenen.

Hoe verkleuring van het aquariumwater voorkomen

Aquariumhout kan tannines afgeven aan het water, waardoor het water een bruine tint kan krijgen. Tannine is niet schadelijk voor vissen, maar kan lelijk zijn. Om het vrijkomen van looistoffen te voorkomen, kunt u het hout gedurende één tot vier weken in een emmer water laten weken en het water regelmatig verversen.

Je kan ook Aqua Clear toedienen, dat onmiddellijk werkt. Na verloop van tijd zou u moeten zien dat de hoeveelheid looizuur afneemt. Als het hout al in uw aquarium zit, kunt u een koolstoffilter gebruiken om het water te zuiveren van tannine.

Hoe schimmel verwijderen van het hout?

Schimmel kan zich om verschillende redenen op aquariumhout vormen. De in het hout aanwezige looistoffen kunnen de pH-waarde van het water verlagen, waardoor het meer geschikt wordt voor schimmelgroei. Bovendien kunnen de tannines een antibacteriële werking hebben, wat ook kan bijdragen tot schimmelgroei.

Maar tannines kunnen ook de groei van schimmels bevorderen. Als gevolg daarvan ziet u soms een witte schimmel op uw hout ontstaan. Deze schimmel is onschadelijk, maar als u wilt voorkomen dat hij groeit, kunt u het hout uit het aquarium halen en het schoonschrobben.

Je kan ook het hout uit de aquarium halen en de schimmels afspoelen met kokend water.  

Hoe algenvorming op het hout voorkomen?

De groei van algen op aquariumhout kan voor veel hobbyisten behoorlijk irritant zijn, omdat het vaak uit de hand kan lopen. Er zijn verschillende manieren om algen van hout te verwijderen, zoals het toevoegen van een anti-algenmiddel, of het hout uit het aquarium halen en schoonschrobben.

Het is echter ook belangrijk te proberen de groei van algen in de eerste plaats te voorkomen. Een manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat uw planten goed groeien. Als dat niet het geval is, kan dat een van de oorzaken van de algengroei zijn.

Tips voor het plaatsen van hout in het aquarium

hout plan aquarium
Plan alvorens je start! Bron: Apprendre Aquariophilie

Maak een plattegrond

Bij het maken van een plattegrond voor een aquascape is het belangrijk rekening te houden met de groei van planten en vissen. Dit kan gemakkelijk worden bereikt door een totaalbeeld te maken van de gewenste aquascape.

Bij de keuze van het juiste stuk aquariumhout moet men rekening houden met de behoeften van de vissen. Bijvoorbeeld, als de bak dwergcichliden bevat, dan zou het gunstig zijn om hout te kopen met een onregelmatige structuur die veel natuurlijke broedgaten biedt.

Is het aquarium echter te klein of is het stuk hout te groot, dan kan het te veel zwemruimte in beslag nemen. In dat geval is het beter om flexibel te zijn met meerdere kleinere stukken hout. Je kan natuurlijk ook het hout in stukken snijden om deze te plaatsen.

Zet het hout goed vast met stenen en rotsen

Aquaria kunnen een mooie en natuurlijke omgeving bieden voor jouw vissen, en het toevoegen van hout kan helpen om dat effect te creëren. Om het hout in jouw aquarium te verankeren, duw je het stevig in het grind en zet je het indien nodig vast met stenen en rotsen.

Als de takken te lang zijn, kan je ze uit de bak laten steken voor een mooi effect (als je een open bak hebt) of ze afknippen (meestal boven het wateroppervlak om de illusie te behouden dat het hout zich uit het water vertakt).

Welke soorten aquariumhout zijn er?

Kienhout

kienhout aquarium
Bron: Romsey World of Water

Kienhout is eigenlijk geen houtsoort. Het is de verzamelnaam voor takken en stronken van naald-, loof-, savanne-, of mangrovebomen die onder een dikke laag natte, zure turf van zuurstof zijn afgesloten. Door de turflaag is drijfhout vaak erg vuil. Het hout barst van de bacteriën, turfresten en schimmels en moet grondig worden schoongemaakt voordat je ermee aan de slag gaat in jouw aquarium.

Kienhout heeft vele voordelen voor een aquarium. Het geeft een natuurlijker aanblik, helpt de pH van het water te stabiliseren en biedt een plaats voor nuttige bacteriën om zich te vestigen. Drijfhout biedt ook een plaats voor vissen om zich te verbergen en helpt om rust te geven aan de vissen.

Wortelhout

wortelhout aquarium
Bron: Aquatic Eden

Wortelhout is een houtsoort die gewoonlijk in aquaria wordt gebruikt. Het staat ook bekend als spinnenhout omdat het vaak in aquascapes terechtkomt met de wortels naar beneden gericht, waardoor het er spinnenachtig uitziet. Het Chinese hout is lichtbruin van kleur, soms met een rode glans, en heeft vele dunne worteltakken.

Wortelhout bestaat uit wortels van de Rhododendron die gedroogd zijn en daarna ontdaan van de schors. Het is een celluloserijk aquariumhout dat perfect geschikt is om een goede voedselbron voor uw aquariumbewoners te vormen. Knap en eigenzinnig in zijn verschijning, wortelhout is een geweldige optie als u op zoek bent naar een uniek en functioneel stuk hout voor uw aquarium.

Mangrove hout

mangrove hout aquarium
Mangrove hout voor het aquarium

Mangrovehout is een houtsoort die over het algemeen zeer zwaar is. Het heeft echter de neiging te gaan drijven voordat het naar de bodem van een waterlichaam zinkt. Dit kan worden vermeden door het mangrovehout eerst in water te weken.

Sommige mensen willen niet dat drijfhout het water van hun aquarium een bruine kleur geeft. In dat geval zal het koken van het hout de looistoffen vrijmaken en ervoor zorgen dat er minder van de kleurstof in het aquarium aanwezig is.

Mopani hout

mopani hout aquarium
Mopani hout voor het aquarium

Mopanihout is een houtsoort die vaak in aquaria wordt gebruikt. Dit hout staat bekend om zijn zware gewicht en lichte kleur. De Mopani-boom is een inheemse boom in Afrika en het hout ervan wordt vaak gebruikt in aquaria en andere decoratieve displays. Het hout van de wortels van de Mopani-boom is bijzonder zwaar en zinkt onmiddellijk naar de bodem zodra het in het water komt.

Conclusie

Hout in een aquarium kan een aantal voordelen bieden voor zowel de vissen als de planten. Het kan helpen de pH van het water te verlagen, waardoor een zuurder milieu ontstaat dat voor sommige vissen gezond is. Het kan ook een nuttige bewaarplaats zijn voor visseneieren, die zo een veilige plaats krijgen om zich te ontwikkelen.

Hout kan ook veel schuilplaatsen bieden voor vissen, waardoor ze zich veiliger voelen. Tenslotte is hout een goed substraat voor epifyten zoals de Java-varen of mossen, die er zich kunnen vasthechten en er kunnen groeien.

chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram