Aquarium

Aquarium kopen, gratis checklist voor keuze van een aquarium

Een aquarium is voor een sommige een sierelement in jouw leefruimte terwijl dit voor anderen rust brengt na een drukke dag op het werk. Een goed ingericht en onderhouden aquarium geeft ook rust. De vissen zien bewegen, brengt ons ook een ontspannen gevoel.

We kunnen dus stellen dat een aquarium een positieve invloed heeft op de mens. Het kijken naar de aquarium vissen kan de stress verminderen en ons humeur verbeteren. Onrechtstreeks zorgt een aquarium voor een lagere bloeddruk, beter concentratievermogen en een beter gemoed bij de mensen.

Een aquarium is tevens ook een aanwinst voor uw interieur, het brengt de natuur in uw huiskamer. Ongeacht de stijl van uw interieur, je vindt steeds een gepaste aquarium meubel.

Het houden van een aquarium is ook een leuke en betaalbare hobby. Afhankelijk van de grootte van uw aquarium en de decoratie wordt de grootste hap van het budget bepaald, maar dan is het nog steeds bereikbaar voor vele mensen.

Wanneer je een aquarium wil gaan kopen, doe je dit met het idee om hier lang van te kunnen genieten. Daarom wil je ook voorkomen, na de aanschaf, te denken “had ik hier maar eerder aan gedacht”.

Daarom krijg je bij Paradijsvis een gratis checklist met vragen die jouw keuze van aquarium uiteindelijk gaan bepalen.

Wat bepaalt de keuze van een aquarium?

Er zijn verschillende factoren welke de keuze van een aquarium beïnvloeden. Je hebt een plaats voorzien in de leefruimte, maar moet de aquarium voldoen aan bepaalde afmetingen.

Of je wil bepaalde tropische vissen houden en daarvoor wil je met een aquarium starten. Afhankelijk van het soort vis, moet je rekening houden met verschillende criteria om jouw vissen in een goede gezondheid en in harmonie te laten leven.

Kortom, er zijn een aantal belangrijke vragen die je vooraf moet stellen :

  • Doel van jouw aquarium
  • Type aquarium
  • Welke vissen wil je houden?
  • Plaats in de huiskamer, hoeveel ruimte heb je beschikbaar
  • Beschikbare tijd voor onderhoud

Wat is het doel van jouw aquarium?

Buiten het rustgevend element van een aquarium, kan het doel van jouw aquarium ook te maken hebben met een esthetisch aspect in jouw leefruimte. Alles kan afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in jouw woonkamer, kantoor of andere plaatsen in het gebouw.

Wil je met bepaalde vissen gaan kweken, dan is de keuze van aquarium anders bepaald dan wanneer je eerst gaat kijken naar de beschikbare ruimte.

Welk type aquaria bestaan er?

  1. Biotoop aquarium Voor planten, vissen en andere bewoners uit dezelfde natuurlijke leefomgeving.
  2. Gezelschapsaquarium : Verschillende vissoorten en plantensoorten in één aquarium die samen zorgen voor een kleurrijk geheel. Belangrijk is hier dat je goed informeert over de vissoorten goed bij elkaar passen en de bijhorende waterkwaliteit en temperatuur vereisten. (ideaal voor beginnende hobbyist)
  3. Nano-aquarium : Een mini-aquarium welke vaak is ingericht met garnalen, planten en kleine visjes. Nano-aquaria is eerder voor de meer ervaren hobbyist.
  4. Kweekaquarium : Aquarium voor het kweken van bepaalde vissoorten. Dit soort van aquaria is al voor de experten die de kennis hebben over de speciale en extreme waterwaarden om het kweken van vissen te bevorderen.

Voor de beginnende hobbyist adviseren we te starten met een rechthoekige aquarium van 100 liter of meer

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een aquarium?

LengteGrootteVolume
60 cm60 x 30 x 30 cm54 liter
80 cm80 x 35 x 40 cm112 liter
100 cm100 x 40 x 40 cm160 liter
120 cm120 x 40 x 50 cm240 liter
150 cm150 x 50 x 60 cm450 liter
200 cm200 x 60 x 60 cm720 liter

Welke tropische vissen kies je?

De meeste gekende aquariumvis is de goudvis. Uiteraard zijn er tal van andere soorten die jouw aquarium kunnen sieren. Het is handig om je bij Paradijsvis te informeren om het één en ander te weten te komen over welke vissoorten bij elkaar horen en welke niet.

Vissen die in een gezelschapsaquarium worden gehouden, gelden vaak dezelfde vereisten ten aanzien van het licht, watertermperatuur en de staat van het water. Daarnaast hebben de vissen bepaalde zwemgebieden; bodem, midden en boven. Voorkom eveneens overbevolking in jouw aquarium.

Beperk je, als beginner, in eerste instantie tot enkele soorten. Koop nieuwe vissoorten na tussenpozes van enkele weken, dat de verschillende soorten aan hun nieuwe onderkomen kunnen wennen, voordat er nieuwe bewoners bijkomen.

Welke zijn de populaire vissoorten?

Beschikbare ruimte voor jouw aquarium

Voor de aanschaf van een aquarium is het handig om een aantal vragen vooreerst te beantwoorden:

  1. Waar komt de bak op te staan?
  2. Is er een stopcontact in de buurt?
  3. Waar in huis/gebouw is er voldoende ruimte beschikbaar?
  4. Is er een gootsteen of badkuip in de buurt om het water te verversen?
  5. Is er zonlicht inval dat de temperatuur van mijn aquarium kan beïnvloeden?

Heb je maar plaats voor een aquarium van bijvoorbeeld 55 cm, zullen bepaalde vissoorten afvallen van jouw keuzelijst. Anderzijds is een te grote aquarium voor andere vissoorten ook zonde van het geld dat je hebt betaald.

Hoe weet je dan welke hoeveel vissen je kan houden in jouw aquarium? Voor zoetwatervissen kan je de regel hanteren van 1cm per liter. Wordt de gekozen vissoort tot 10 cm groot en wil je 20 vissen houden kom je tot de rekensom : 20 vissen x 10 cm = 200, dus minimaal 200 liter.

Voor zeewater vissen kan je slechts een beperkt aantal vissen houden in jouw aquarium en vereisen deze speciale zorg.

Hoeveel tijd wil je spenderen aan onderhoud?

Sommige vissen vragen meer zorg dan andere, maar zijn er eveneens een aantal zaken die je dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud:

Dagelijks onderhoud :

  • Temperatuur checken
  • Vissen en garnalen controleren
  • Plantengroei controleren
  • Algen detecteren

Wekelijks onderhoud :

  • Water verversen : advies van 25 tot 50% van het water wekelijks te verversen
  • Aquariumglas schoonmaken
  • Planten snoeien : door een wekelijkse snoeibeurt, hou je het werk beperkt en hou je jouw aquascape in vorm.

Maandelijks onderhoud : filter schoonmaken. (nooit alle filteronderdelen in één keer schoonmaken; dit kan de bacteriecultuur in jouw aquarium verstoren)

Conclusie

Als u een aquarium wilt beginnen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. De grootte van het aquarium is belangrijk, evenals het soort vissen dat u wilt houden. tropische vissen hebben een ander soort aquarium nodig dan zoetwatervissen. U moet ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud die voor het aquarium nodig is. Al deze factoren zullen u helpen te bepalen welk type aquarium het beste bij uw behoeften past.

chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram