Betta-splendens-female-dark-red

Betta Splendens Female

Eigenschappen Betta Splendens Female

De Betta splendens Female, ofwel ook de Siamese kempvis genoemd, is een dominante vis die je best ruimte geeft in de aquarium en nooit verschillende mannetjes samen plaatst. Deze Kempvis is erg territoriaal en niet goed te combineren met andere vissen.

Toch is de Betta splendens een populaire aquariumvis die bekend is om zijn levendige kleuren en golvende staart. Deze vis is inheems in Zuidoost-Azië en komt meestal voor in zoetwater habitats.

Betta splendens is een omnivore soort die zich voedt met een verscheidenheid van kleine ongewervelden en planten. Deze vis is een populaire keuze voor aquaria vanwege zijn levendige persoonlijkheid en mooie verschijning.

De verzorging van Betta splendens vereist nauwkeurigheid en aandacht voor details. Deze vis is gevoelig voor veranderingen in waterkwaliteit en temperatuur, dus is het belangrijk om een stabiel milieu in het aquarium te handhaven. Betta splendens is ook een sociale soort die het het best doet als hij in groepen gehouden wordt. Deze vis is een actieve zwemmer en heeft veel ruimte nodig om te bewegen.

Betta Splendens Female in het aquarium

De Kempvis zwemt vaak in de bovenste laag van jouw aquarium, dicht bij het oppervlak. Zorg steeds voor een deksel bovenaan, want het zijn goede springers.

Je plaatst deze prachtexemplaren best in een aquarium van ministens 120 liter. Geef voorkeur aan een donkere bodem. Zo komen de kleuren van deze prachtige vis beter tot hun recht.

De ideale temperatuur varieert tussen de 26 à 28°C. Zorg tevens voor een zachte filter, zodat het water rustig tot zelfs stilstaand blijft. Daar houden deze vissen het meest van.

Zorg voor veel aquariumplanten die schuilmogelijkheden geven voor de kempvis. Plaats aquariumplanten in dichte bosjes bij elkaar, vooral aan de zijkanten van het aquarium. Kiest best planten die groeien tot aan het wateroppervlak.

Betta Splendens Female en andere vissoorten

Voor je besluit een gezelschapsaquarium samen te stellen, is het belangrijk je onderzoek te doen naar welke vissen bij elkaar passen. Dit is vooral belangrijk als het om de Betta Splendens gaat, want die hebben specifieke eisen voor hun leefomgeving.

Het is belangrijk op te merken dat de Betta Splendens niet kan samenleven met bepaalde andere vissen, zoals Sluierstaarten, guppy’s, Cichliden, en Vuurgarnalen. Dit komt omdat deze aquariumgenoten te druk en/of pro-actief zijn voor de Betta Splendens.

Kies in plaats daarvan vissen die niet te nieuwsgierig zijn en rustig zijn van aard zoals de Chinese Danio, de pantsermeerval, het Vuurzalmpje en de Kegelvlekbarbeel.

Wat eten Betta Splendens vrouwtjes?

Bettas zijn carnivoren; ze voeden zich hoofdzakelijk met kleine insecten en andere ongewervelde dieren. Er is echter bekend dat ze ook kleine vissen, kreeftachtigen en zelfs plantaardig voedsel eten. In het wild bestaat hun dieet vooral uit muggenlarven, maar ze zullen ook ander klein diepvriesvoedsel consumeren, zoals artemia, cyclops, enzovoort.

Bettas hebben een naar boven gerichte bek, wat erop wijst dat ze zich meestal vanaf het wateroppervlak voeden. Ze staan er echter om bekend opportunistische eters te zijn en zullen indien nodig ook voedsel van de bodem verorberen. Bettas staan er ook om bekend dat ze zeer intelligent zijn en gemakkelijk kunnen leren om van allerlei verschillende bronnen te eten.

Kweken van de Betta Splendens Female

Bij het kiezen van kweekpartners voor bettas is het belangrijk te bedenken dat ze erg selectief zijn. Mannetjes zullen vaak vrouwtjes aanvallen die ze niet compatibel vinden, en hoewel het minder vaak voorkomt, kunnen ook vrouwtjes mannetjes aanvallen. De beste manier om dit te vermijden is om twee of drie vrouwtjes voor elk mannetje te hebben, zodat het mannetje zo nodig een keuze heeft.

Volwassen mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden door hun lange vinnen, terwijl vrouwtjes kortere vinnen hebben en in de lengte strepen over hun lichaam kunnen vertonen als ze een mannetje zien.

Het betta mannetje bouwt een schuimnest van luchtbelletjes aan het wateroppervlak. Soms worden ook plantendelen in het nest geweven. Wanneer het nest klaar is, laat het Betta mannetje het Betta vrouwtje toe en vindt de paring plaats. Het Betta vrouwtje is pas klaar voor paring wanneer ze verticale strepen op haar lichaam vertoont.

Het paren is vaak een ruw proces waarbij het Betta vrouwtje op haar rug wordt gegooid. Het Betta mannetje draait zijn lichaam rond het vrouwtje heen. De paring kan wel tot zes uren duren en worden er wel een paar honderd eitjes gelegd die door het mannetje worden bevrucht.

Het Betta mannetje zal dan via zijn bek de eitjes in het nest plaatsen. Na de paring kan je best het Betta vrouwtje uit het aquarium halen, aangezien zij door het mannetje wordt verjaagd.

Het Betta mannetje zorgt dan voor de eieren en houdt ze schoon. Na ongeveer 36 uren komen de eieren uit. Na een dag of twee zwemmen de jongen vrij rond. Vanaf dat ogenblik kan je best het Betta mannetje uit het aquarium halen, zodat hij de jongen ook niet opeet.

Het Betta mannetje paart vaak met het meest dominante vrouwtje. In een groep van vrouwtjes kan dit ook tot ruzie leiden tussen de vrouwtjes. De vrouwtjes die niet hun eieren kunnen leggen, blijven in haar lichaam en kunnen verharden wat dan tot haar dood kan leiden.

Het kweken van de Betta Splendens vraagt wel enige ervaring. Paradijsvis staat je graag bij met advies indien je wil starten met het kweken.

Regio

illustration continent Asia

Index pagina

Wetenschappelijke naam

Betta Splendens Female

PH

7 - 7,5

GH

8 - 12

KH

4 - 18

Temperatuur

24 - 28°C

Maximale Lengte

8 cm

Regio

Azië

Soort

Carnivoor

Zwemlaag

Boven

Licht

Matig tot normaal

Voeding

Levend voer, diepvriesvoer

Aquarium

100 cm Aquarium
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram