Een van de kleurrijkste vissoorten uit Zuid-Amerika is de Roodkopzalm of Hemigrammus bleheri. Deze vis geeft de voorkeur aan heel schoon water!
Roodkopzalmen worden genoemd naar hun rode neus, maar deze kleur strekt zich ook uit achter hun kieuwen. Er zijn twee andere gelijksoortige vissoorten waar dit niet het geval is – de Hemigrammus rhodostomus en de Petitella georgiae.
De rest van het lichaam van de roodkopzalm is langwerpig en zilver/wit van kleur, met een gevlekte zwart-witte achtervin. Als de vis gezond is, loopt een dunne geelachtige streep over de zijkant van zijn lichaam.
Mannelijke en vrouwelijke roodkopzalmen verschillen maar weinig in grootte, waarbij de mannetjes iets slanker zijn. De gemiddelde roodkopzalm wordt ongeveer 5 centimeter lang.
Roodkopzalmen zijn een vissoort die een aquarium van minstens 100 cm (24 in.) nodig hebben om goed te gedijen.
Het aqurium moet ingericht worden met een donkere bodem om hun natuurlijke habitat na te bootsen, en plaatselijk dichte beplanting en kienhout om te schuilen en gedimde verlichting met drijfplanten. Het is belangrijk op te merken dat roodkopzalmen actieve zwemmers zijn, dus er moet veel vrije zwemruimte in het aquarium zijn.
De Roodkopzalm is een omnivoor, wat betekent dat hij zowel droogvoer als diepvries- en levend voer accepteert. Zorg voor een gevarieerd dieet voor je vissen! Houd deze vissen niet samen met garnalen, bijvoorbeeld, want dat wordt duur voedsel voor de Roodkopzalm.
Hemigrammus bleheri zijn heel moeilijk in gevangenschap te kweken. In het wild broeden deze vissen meestal in scholen, dus een school roodkopzalmen overbrengen in een kweekbak is vaak de beste manier om dit aan te pakken.
Het water in de kweekbak moet heel zacht, zuur en zuiver zijn. De bak moet ook ingericht zijn met fijnbladige planten, en geplaatst worden op een zwak verlichte plaats. Minstens eenmaal per dag mag er zonlicht in de bak vallen. De watertemperatuur moet langzaam met 2 graden verhoogd worden.
De vissen zullen hun eitjes vooral in het donker afzetten. Na het afzetten van de eitjes wordt de school weer verwijderd, anders worden de eitjes opgegeten. Na 1 tot 2 dagen komen de eitjes uit. De jongen kan je best voeden met stofvoer en pantoffeldiertjes.