Rasbora-Galaxy

Rasbora Galaxy Danio Margaritatus

Eigenschappen Rasbora Galaxy

De Rasbora Galaxy, of wetenschappelijk bekend als de Danio Margartitatus, is een kleine maar bijzonder populaire vissoort voor de gezelschapaquaria.

De Rasbora Galaxy is een zoetwatervis die inheems is in Myanmar. Hij is lid van de familie van de minnow en is nauw verwant aan de zebravis. Het lichaam van de Danio margaritatus is groenachtig blauw tot donkerblauw van kleur. Bovendien zijn er witte vlekken op het lichaam te zien. Deze witte vlekken zijn de hierboven genoemde “parels”.

De buik van deze vissen is helderrood, evenals de vinnen. Op de vinnen zelf is een zwart streeppatroon te zien. De staartvin is een uitzondering. De blauwe basiskleur van het lichaam loopt er als een soort streep in door. De uiteinden van de vinnen zijn echter helderrood. Ze kunnen een totale lengte bereiken tussen twee en drie centimeter.

Het verschil in geslacht bij de Rasbora Galaxy kan worden gemaakt door naar de kleuren van de vissen te kijken. Mannetjes hebben vaak fellere kleuren, terwijl vrouwtjes meestal donkerder kleuren hebben. Vooral de blauwe kleur bij vrouwtjes is veel donkerder dan bij mannetjes. Ook loopt het vlekkenpatroon bij vrouwtjes minder ver door op het achterlijf.

Voeding Rasbora Galaxy

In de natuur leeft de Pareldanio of Rasbora Galaxy waarschijnlijk op een dieet van kleine insecten en hun larven, en ook van zoöplankton. In gevangenschap gekweekte exemplaren hebben meestal geen moeite met het eten van droogvoer, maar het is aan te raden ze af en toe ook diepvriesvoer of levend voer te geven – vooral watervlooien en artemia.

Danio margaritatus exemplaren die uit het wild komen kunnen het moeilijker hebben met eten, dus in dit geval is het raadzaam ze eerst levend voer te geven en ze dan langzaam over te laten gaan op droogvoer.

Rasbora Galaxy en inrichting van het aquarium

Danio’s zijn een schuwe vis in vergelijking met andere grotere soorten, waardoor ze te weinig te eten kunnen krijgen. Ze moeten niet samen met grote of dominante vissen gehouden worden.

Danio margaritatus kunnen onderling nogal agressief zijn en vaak zullen de mannetjes met elkaar pronken en elkaar achtervolgen. Gescheurde vinnen zijn eerder regel dan uitzondering.

Echte schade door onderlinge agressie kan voorkomen worden door een grote school te nemen. Hoe groter hoe beter. De agressie wordt zo beter over de vissen verdeeld. Zo kunnen alle vissen van tijd tot tijd uitrusten.

Kweek van de Rasbora Galaxy

Het kweken van de Parel Danio gaat het best in een apart kweekaquarium. Dit kun je inrichten met veel fijnbladige planten en vooral Java mos. In deze planten leggen de vissen hun eitjes.

Behalve planten kun je er ook voor kiezen om bezinkselmoppen in het aquarium te zetten. Na het inrichten van het kweekaquarium laat je het eerst draaien, zodat het de tijd heeft om te rijpen. In een volgroeid aquarium is er altijd wat superklein voedsel voor de jongen.

Plaats nu de ouders in het kweekaquarium.

Let erop dat je een groepje mannetjes en vrouwtjes kiest. De verhouding hoeft niet precies te zijn, maar een goede vuistregel is twee mannetjes voor elke drie vrouwtjes. Zo krijgen de vrouwtjes de kans te rusten tussen het paaien door.

Het is gebleken dat wanneer er meer Danio margaritatus in een aquarium zijn, de kans groter is dat veel van de eitjes opgegeten worden. Om diezelfde reden wordt geadviseerd de ouders uit het aquarium te verwijderen als de eitjes voor het eerst afgezet worden.

Gemiddeld leggen de vrouwtjes tot 30 eitjes per keer. Deze eitjes zijn ongeveer 1 millimeter groot, wat net iets kleiner is dan de stippen die op de flanken van de vis te vinden zijn. Nadat 3 tot 4 dagen verstreken zijn, kruipen de jongen uit het ei. Nog eens vier dagen later zullen de visjes ook vrij beginnen rond te zwemmen. Op dit punt zullen ze zich hoofdzakelijk voeden met micro-organismen.

Het is belangrijk om jonge vissen extra voedsel te geven in de vorm van pantoffeldiertjes en heel fijn stofvoer. Dit zal ze helpen om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Als ze wat groter zijn, zullen ze alleen nog artemia nauplii of microwormen kunnen eten.

Rond 12 weken oud begint het kleurenpatroon van de volwassen vis te verschijnen. In het wild leggen vissen gewoonlijk het hele jaar door eieren.

Regio

illustration continent Asia

Index pagina

Wetenschappelijke naam

Danio Margaritatus

PH

6,5 - 7,5

GH

KH

Temperatuur

20 - 26°C

Maximale Lengte

2,2 cm

Regio

Azië

Soort

Omnivoor

Zwemlaag

Midden

Licht

Normaal

Voeding

Levend voer, diepvriesvoer

Aquarium

60 cm aquarium
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram