Zoetwateraquarium

Waterkwaliteit aquarium behouden

Hoe de waterkwaliteit optimaal houden? 

Om de waterkwaliteit optimaal te houden in jouw aquarium is het belangrijk om de waterwaarden goed te begrijpen. Zeker bij de keuze van jouw tropische vissen zijn de waterwaarden zeker van belang. Als je de waterwaarden wel correct kan behouden, maar niet goed begrijpt wat deze waarden inhouden, stijgt de kans op fouten en kan je problemen krijgen. 

Eerst en vooral is het handig het water te meten met wat testmateriaal. Bij Paradijsvis kan je sets kopen welke zijn afgestemd op zoetwater, als ook zoutwater, aquaria. Bekijk hier onze webwinkel voor de beschikbare testkits

Wat betekenen de verschillende waterwaarden? 

Afkorting
O2
pH
gH
NO2
CO2
Fe
kH
PO4
NO3
NH3 & NH4
Cl
Cu
naam
Zuurstof
Zuurtegraad
Hardheid
Nitriet
Koolstofdioxide
Ijzer
Carbonaathardheid
Fosfaat
Nitraat
Ammoniak & Ammonium
Chloor
Koper

Welke waarden hebben invloed op wat?

Zuurstof (O2)

Zuurstof is het meest gekend als waterwaarde en vaak ook het meest noodzakelijk boven het water om voor de mens te kunnen overleven, maar ook voor de vissen essentieel in het water. Soms zie je vissen naar zuurstof happen, wat dan betekent dat je te weinig zuurstofplanten hebt in jouw aquarium.  

Zuurtegraad (pH)

De zuurtegraad van het water wordt uitgedrukt in pH. Een waarde van 0 is zeer zuur en een waarde van 14 is een lage zuurtegraad. Wanneer je de pH waarden wil meten, doe je dit best op verschillende tijdstippen van de dag. Overdag zal je pH waarde stijgen doordat de aquariumplanten CO2 gebruiken. In de nacht daalt de pH waarde doordat er meer CO2 vrij komt.

Hardheid (gH)

Hoge gH waarden duiden op een hoge hardheid van het water aan. Met andere woorden, de totale hardheid van alle opgeloste stoffen in uw aquarium is te hoog. Een hoge gH-waarde wijst op zeer hard water, terwijl een lage gH-waarde wijst op zeer zacht water. Dit is belangrijk omdat gezonde aquariumvissen een gH-waarde nodig hebben die binnen een bepaald bereik valt.

Nitriet (NO2)

No2 staat voor Nitriet en is een waarde die je goed in de gaten moet houden. Een hoge Nitrietwaarde is zeer schadelijk voor uw aquariumvissen. Nitrietpieken komen normaal gesproken alleen voor in pas opgestarte aquaria, omdat daar de balans totaal uit balans is. Hoge Nitrietwaarden kunnen eveneens voorkomen bij rottende aquariumbewoners. Is de afbraak hoog, dan stijgt de NO2 waarde mee. 

Koolstofdioxide (CO2)

CO2 is een belangrijk element voor aquariumplanten, maar het is belangrijk om over de juiste apparatuur en kennis te beschikken alvorens het aan het aquarium toe te voegen. CO2 toevoegen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan een ramp zijn.

Er zijn veel factoren die de hoeveelheid CO2 in uw aquarium beïnvloeden, zoals het aantal tropische vissen (die wat CO2 aan het water afgeven), de aanwezigheid van aquariumplanten (die CO2 uit het water opnemen) en de duur van de verlichting van het aquarium (langere lichtduur betekent meer plantengroei).

Ijzer (Fe)

De Fe-waarde staat voor de ijzerconcentratie in uw aquarium. Aquariumplanten hebben ijzer nodig voor een goede groei. IJzer is een essentiële voedingsstof voor een gezonde plantengroei. Een ijzertekort herkent u aan gele bladeren van uw aquariumplanten.

Carbonaathardheid (kH)

De KH-waarde staat voor carbonaathardheid. Het is een van de vele waterwaarden die we kennen, maar verder is dit weer een nietszeggend Latijns woord. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te weten over carbonaathardheid dat het verantwoordelijk is voor het binden van zuren in je aquariumwater.

Fosfaat (PO4)

De PO4-waarde staat voor het fosfaatgehalte in een aquarium. Fosfaat kan de kleur van aquariumplanten beïnvloeden en is belangrijk voor de plantengroei. Er is discussie over de vraag of fosfaat al dan niet bijdraagt aan de groei van algen, maar het algengroei is meer een combinatie van verschillende factoren en niet enkel fosfaat. 

Nitraat (NO3)

No3 is ook een bekende waterwaarde en staat voor Nitraat. Nitrieten en Nitraten worden vaak door elkaar gehaald. In de cyclus van het afbreken van de biologische stoffen in je aquarium zijn Nitrieten de een na laatste fase en Nitraten de laatste. Daarna worden de stoffen afgebroken.

Ammoniak en Ammonium (NH3 & NH4)

Met NH3 en NH4 worden respectievelijk ammoniak en ammonium bedoeld. Deze twee waterwaarden zijn nauw met elkaar verbonden, omdat ammonium in een aquariumomgeving wordt omgezet in ammoniak. Te veel ammoniak kan dodelijk zijn voor vissen en kan een algenplaag veroorzaken.

De volgende waarden geven de mate van vervuiling van uw aquarium aan. Het beste is om 1/3e van het aquariumwater onmiddellijk te verversen, en nog eens 1/3e na een week.

Chloor (Cl)

Chloor is een van de waterwaarden die je vooral laag wilt houden in je aquarium. Dit komt omdat chloor de slijmlaag van je vissen aantast. Deze slijmlaag is een beschermlaag voor aquariumvissen tegen schade en ziekten en is daarom erg belangrijk.

Hoewel chloor het vermogen heeft om schadelijke bacteriën te vernietigen, kan het ook een negatief effect hebben op nuttige bacteriepopulaties en het natuurlijke evenwicht van uw water verstoren. In het verleden werd chloor vaker gebruikt in gemeentelijk leidingwater, maar de laatste jaren is het gehalte verlaagd. Het is echter nog steeds aanwezig in veel waterbronnen. Daarom is het belangrijk om uw water regelmatig te laten testen op het juiste chloorgehalte. Een waterverbeteraar kan helpen om sommige effecten van chloor op uw water te verminderen.

Koper (Cu)

De Cu-concentratie, of de koperconcentratie, moet worden gecontroleerd in uw aquarium. Koper is een zeer giftige stof en kan schadelijk zijn voor uw vissen.

Het is belangrijk te weten dat koper giftig kan zijn voor vissen als het in het aquarium terechtkomt. Dit kan gebeuren door verkeerd gebruik van medicijnen tegen algen, of door een verkeerde inrichting van het aquarium. Als dit gebeurt, kan dit leiden tot massale sterfte van tropische vissen.

Test materiaal water waarden

Wat onze klanten vinden

peter
peter
18:27 28 Nov 24
Vriendelijke man en altijd bereid om raad te geven 👍
Leen Van H.
Leen Van H.
13:42 09 Nov 24
Zeer mooie gespecialiseerde winkel met tal van keuzemogelijkheden. Vriendelijke behulpzame mensen. Een aanrader. Je keert vanzelf terug.
Aleksandr M.
Aleksandr M.
14:40 03 Nov 24
Ron Van D.
Ron Van D.
10:30 20 Oct 24
Alvaro F.
Alvaro F.
11:18 19 Oct 24
Great service and products. The shop owner is very kind and always willing to help. I come here often.
VDB P.
VDB P.
13:09 12 Jul 24
Heel vriendelijk. Staat direct klaar om te helpen!
Jeremy L.
Jeremy L.
15:42 14 Apr 24
Willy D.
Willy D.
12:51 14 Apr 24
Antonio G.
Antonio G.
15:07 26 Mar 24
Great shop, totally worth it to pay a visit
Val I.
Val I.
07:27 25 Feb 24
Marcin B.
Marcin B.
13:11 02 Feb 24
Antoine K.
Antoine K.
15:34 15 Jan 24
Dirk V.
Dirk V.
04:09 06 Dec 23
Marc C.
Marc C.
08:39 03 Dec 23
Freddy D.
Freddy D.
20:59 06 Nov 23
Zeer vriendelijk personeel grote keus en niet te duur
Marek L.
Marek L.
08:46 22 Oct 23
Arvit S.
Arvit S.
11:31 17 Oct 23
Vriendelijke personeel
Astrid R.
Astrid R.
16:10 24 Sep 23
Goede service
Evelyn
Evelyn
23:23 12 Sep 23
Very nice and clean store, friendly service!
Kurt C.
Kurt C.
05:55 01 Sep 23
Bram
Bram
20:20 25 Aug 23
Perfect geholpen
Philip Van H.
Philip Van H.
20:30 07 Aug 23
Happy P.
Happy P.
13:44 05 Aug 23
Enorm mooie verzorgde aquariums, gezonde Jonge vissen, geen overvloed aan guppys of platysHele vriendelijke uitbater, echt een aanrader.... Jullie hebben er een vaste klant bij vanuit Brugge
Bovyn E.
Bovyn E.
11:32 13 May 23
Mijn favoriete aquariumwinkel. Echt een topzaak. Aquaria zijn altijd zeer proper. Mooi aanbod van vissen en planten. Altijd goede adviezen.
dimitri De C.
dimitri De C.
10:01 23 Apr 23
Vriendelijke mensen goede uitleg top winkel
Jerly T.
Jerly T.
13:00 11 Dec 24
Leroy M.
Leroy M.
13:39 09 Nov 24
Ruime winkel, vriendelijke mensen
Els De P.
Els De P.
16:48 01 May 24
Johnny B.
Johnny B.
07:35 06 Oct 23
Koraaleiland is wat minder
Wannes V.
Wannes V.
15:42 17 Jun 23
Next Reviewsjs_loader

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram