Trichogaster-chuna Honinggoerami

Trichogaster Chuna Honinggoerami

Eigenschappen Honinggoerami

De Trichogaster Chuna, ofwel de Honinggoerami genoemd, is een kleine maar leuke vis om naar te kijken in het aquarium. De meest bekende wetenschappelijke naam voor deze vissoort is Colisa Chuna, maar na het herschrijven van de hele familie heet deze soort nu Trichogaster Chuna.

De honinggoerami is een kleine zoetwatervis die inheems is in Zuid-Azië. Het is een van de kleinste soorten gourami’s, waarbij de mannetjes een maximale lengte van 5 centimeter bereiken en de vrouwtjes iets groter en dikker van bouw zijn.

De vissen zijn seksueel dimorf, waarbij de mannetjes een oranje-honingkleur hebben en de vrouwtjes in vergelijking daarmee bleek zijn. Mannelijke Honinggoerami’s hebben ook een gele rugvin en een zwarte buik, terwijl vrouwtjes een meer afgeronde rugvin hebben. Buiten het paarseizoen kunnen de kleuren van de vissen wat variëren, waarbij de vrouwtjes soms erg op de mannetjes lijken. Het grootste verschil tussen de geslachten is meestal te zien aan de rugvin.

Honinggoerami en het aquarium inrichten

Een aquarium van 60 cm is groot genoeg voor deze vissen. Het aquarium moet ingericht zijn met dichte begroeiing en drijfplanten, en een donkere bodem hebben. Er moet weinig of geen stroming in het water zijn.

Het is raadzaam bij alle labyrintvissen een afdekglas te gebruiken, zodat het water en de lucht erboven op dezelfde temperatuur blijven. Dit is nodig omdat deze vissen anders ziek kunnen worden.

Wat eten Honinggoerami’s?

Honinggoerami’s kunnen een verscheidenheid aan klein voedsel verorberen, waaronder levend voedsel, diepvriesvoer en droogvoer. Zolang het voedsel klein is (b.v. muggenlarven, watervlooien, of tubifex), kan het droogvoer fijn gewreven worden.

Kweken met Honinggoerami’s

Bij het kweken van Honinggoerami’s in een aquarium zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden om een succesvolle en gezonde omgeving te scheppen.

Ten eerste moet het aquarium ondiep zijn, met het wateroppervlak niet hoger dan 15 cm. Dit komt omdat ondiep water sneller en gelijkmatiger opwarmt dan diep water, waardoor een stabielere omgeving voor de vissen ontstaat. Bovendien moet het aquarium goed verlicht zijn, met veel planten.

Dit zorgt niet alleen voor een natuurlijker omgeving voor de vissen, maar helpt ook om het water van zuurstof te voorzien. Tenslotte moet een luchtsteen in het aquarium geplaatst worden, 1 cm van de bodem en zo ver mogelijk van de zijkanten van het aquarium.

 Dit helpt om het water te laten circuleren en de vissen gezond te houden.

Nadat de ouders losgelaten zijn, begint het mannetje een schuimnest te maken. Dit schuimnest zal dienen als plaats voor het vrouwtje om haar eieren te leggen. Het mannetje zal dan proberen indruk te maken op het vrouwtje door zijn kleuren te tonen en om haar heen te zwemmen.

Als het vrouwtje onder de indruk is, zal ze het mannetje benaderen en ze zullen elkaar met hun sprieten aanraken. Na een tijdje gaan ze over tot het leggen van de eitjes. Daarbij vouwen beide Honinggoerami’s zich om elkaar heen. Hierdoor worden de eitjes meteen bevrucht als het vrouwtje ze loslaat.

Het vrouwtje zakt dan naar de bodem, terwijl het mannetje de eieren in het nest verzamelt. Dit wordt dan een aantal keren herhaald tot de eieren gelegd zijn.

Eieren komen gewoonlijk uit binnen 24 tot 36 uur nadat ze gelegd zijn. Op dat moment wordt het mannetje uit het nest gehaald. De jongen blijven nog 24 tot 48 uur in het nest voor ze vrij rondzwemmen. In deze tijd zijn de jongen nog heel klein en hebben ze heel fijn voedsel nodig. Infusies en vloeibaar voedsel zijn meestal goede opties als voedsel in de eerste dagen.

Tegen de tijd dat de jongen een week oud zijn, zijn ze voldoende gegroeid om artemia nauplii en fijn stofvoer te eten. Op dit punt kan het nuttig zijn een paar slakken aan de kweekbak toe te voegen. Ze eten het overgebleven voedsel op, wat voorkomt dat het water te snel vervuild raakt.

De dagelijkse waterverversing moet zorgvuldig gebeuren met een kleine slang. Houd bovendien rekening met de temperatuur. Tocht moet te allen tijde vermeden worden. Dit is vooral schadelijk rond de 4e tot 6e week.

Bovendien moet overvoeding zo veel mogelijk vermeden worden. Hierdoor wordt het water snel vervuild, wat dodelijk kan zijn.

Regio

illustration continent Asia

Index pagina

Contents

Wetenschappelijke naam

Trichogaster Chuna

PH

6,5 - 7

GH

3 - 8

KH

4 - 6

Temperatuur

20 - 28°C

Maximale Lengte

5 cm

Regio

Azië

Soort

Omnivoor

Zwemlaag

Midden

Licht

Normaal

Voeding

Droogvoer, diepvriesvoer

Aquarium

image 80 cm aquarium size
chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram