Aquatic Garden Katarium - Ivan Inti Morales

Double-click this headline to edit the text.

Wat is aquascape?

Aquascaping is een term die verwijst naar de kunst van het creëren van een onderwaterlandschap. Dit landschap kan worden gemaakt met behulp van een verscheidenheid van materialen, waaronder rotsen, stenen en hout.

Het doel van aquascaping is het creëren van een onderwateromgeving die lijkt op een natuurlijke habitat, zoals een regenwoud, rivierbedding, of jungle. Aquascaping is ontstaan uit het werk van Takashi Amano, die wordt gecrediteerd voor het creëren van het eerste "Nature Aquarium."

Amano's werk was geïnspireerd door indrukken uit de natuur, en hij probeerde een soortgelijke sfeer in zijn aquaria te creëren. Vandaag de dag is aquascaping een populaire hobby onder visliefhebbers, en er zijn veel verschillende manieren om een onderwaterlandschap te creëren.

Om een perfect aquascape na te bootsen moet je al behoorlijk wat kennis hebben over de vissen in het aquarium, maar ook over de eigenschappen van de verschillende planten. Welke planten hebben meer nood aan licht dan anderen.

Alles komt er op neer om de natuur als het ware na te bootsen in jouw aquarium. Dit kan je natuurlijk niet bereiken als je geen grondige kennis hebt over de aquariumplanten, tropische vissen of het decoratief hout dat je in het aquarium plaatst.

Het is een zeer gevarieerde materie waarbij kennis over biologie, techniek en een stuk creativiteit mooi samenkomen.

Aquascaping ook gebruikt voor Aquarium inrichten

De term aquascaping wordt vandaag veelal gebruikt om te verwijzen naar de inrichting van het aquarium. Welk type ondergrond gebruik je, welke aquariumplanten ga je hierbij combineren en wil je vissen houden die nood hebben aan veel beschutting of net open ruimtes?

Hoe je aan aquascaping doet, of hoe je jouw aquarium best inricht, verwijs ik je graag naar ons blogartikel “hoe aquarium inrichten?

Is aquascaping duur?

Deze veelvoorkomende vraag wordt vaak beantwoord met een tegenvraag. Hoe belangrijk vind je aquascaping. Zoals bij elke hobby kan je eindeloos ver gaan met aquascaping.

Daarom kan je best afwegen in welke mate jezelf hierop wil voorbereiden. Om de juiste combinaties te maken, investeer je best wat tijd om jezelf te informeren over de aquariumplanten, tropische vissen, verschillende houtsoorten en stenen.

Wanneer je goed bent geïnformeerd, kan je dan ook gericht op zoek naar de juiste combinaties. De onnodige zaken kan je dan vermijden en zal je dan ook opmerken dat aquascapen niet altijd duur hoeft te zijn.

Zoals ook voor andere hobby’s geldt; begin klein en breidt systematisch uit. Vaak betaal je meer voor kwalitatief materiaal, maar het is niet omdat je een professionele fiets hebt aangekocht dat je dan onmiddellijk profrenner bent.

Waar kan je inspiratie vinden voor jouw aquascape?

Op het Internet vind je best wat beelden terug van mooie aquaria, of heb je misschien een kennis die jou heeft geïnspireerd.

Een mooie inspiratiebron is terug te vinden bij de AGA Website http://showcase.aquatic-gardeners.org/. Selecteer het jaartal dat je wenst, en krijg je zelfs op aquariumgrootte tientallen foto’s te zien van prachtige aquascapes. Sommige zijn echte pareltjes.

Op het net kan je eveneens de IAPLC contest books te koop terugvinden waaruit je tal van inspirerende voorbeelden kan terugvinden.

Aquariumhout is een belangrijk onderdeel van veel aquascapes. Naast zijn visuele aantrekkingskracht beïnvloedt aquariumhout ook de waterwaarden en het gedrag van de aquariumbewoners.

Er zijn vele soorten hout, maar aquariumhout is speciaal ontworpen voor gebruik in aquaria. Aquariumhout is niet giftig en drijft niet (mits goed behandeld). Aquariumhout kan een visueel verbluffende achtergrond voor uw aquarium vormen.

Waarom hout kiezen voor jouw aquarium?

Aquariumhout wordt vaak over het hoofd gezien als een sleutelelement in het creëren van een gezond en evenwichtig aquarium. Hout speelt echter een belangrijke rol in zowel de visuele aantrekkingskracht als het ecologisch evenwicht van een aquarium.

Hout geeft een natuurlijker aanblik aan een aquarium, wat gunstig kan zijn voor de vissen. Bovendien helpt hout bij het creëren van een evenwichtiger ecosysteem in het aquarium door schuilplaatsen en toevluchtsoorden voor vissen te bieden, en een substraat waar nuttige bacteriën kunnen groeien.

Aquariumhout kan ook helpen de waterkwaliteit te verbeteren door nuttige bacteriën een plaats te bieden waar zij zich kunnen vestigen en organisch materiaal kunnen afbreken. Dit kan het water helderder en gezonder houden voor de vissen.

Wat zijn de voordelen van aquariumhout?

Schuilplaatsen voor de vissen

Hout kan als schuilplaats en beschutting dienen voor jouw vissen en geeft hen de nodige rust wanneer ze hier nood aan hebben.

Doet de pH waarde in jouw aquarium dalen

Het plaatsen van hout, zorgt ervoor dat de zuurtegraad (pH waarde) daalt. Een pH waarde van 0 is zeer zuur en een waarde van 14 is net het tegenovergestelde.

Beter voor de gezondheid van de vissen

Hout is een natuurlijk materiaal dat microscopisch kleine poriën en spleten bevat. Deze poriën en spleten vormen een ideale omgeving voor algen om te groeien. Algen zijn een belangrijke voedselbron voor veel vissen, en de aanwezigheid van algen op hout maakt het voor vissen gemakkelijker om het te vinden en op te eten. Hout biedt vissen ook beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Extra hulp bij de voortplanting

Hout is een natuurlijk materiaal dat microscopisch kleine poriën en spleten bevat. Deze poriën en spleten vormen een ideale omgeving voor algen om te groeien. Algen zijn een belangrijke voedselbron voor veel vissen, en de aanwezigheid van algen op hout maakt het voor vissen gemakkelijker om het te vinden en op te eten. Hout biedt vissen ook beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Extra dimensie in het aquarium

Hout kan een aquarium een gevoel van diepte en perspectief geven, waardoor het groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Dit is te danken aan het feit dat hout een driedimensionaal materiaal is, terwijl glas tweedimensionaal is. Als u dus naar een aquarium met hout kijkt, kunnen uw hersenen de scène op een meer driedimensionale manier verwerken, wat de illusie van een grotere ruimte geeft.

Tips om problemen te voorkomen bij het plaatsen van hout in het aquarium

Hout verzwaren met stenen

Een manier om ervoor te zorgen dat uw hout op de bodem van uw aquarium blijft liggen, is het te verzwaren met een paar stenen. Dit kan zowel binnen als buiten het aquarium worden gedaan. Leg de stenen gewoon bovenop het hout zodat het op de gewenste plaats blijft liggen. Na 1-2 maanden zal het hout genoeg water hebben geabsorbeerd om zwaar genoeg te worden om op de bodem te blijven liggen zonder de stenen.

Hoe verkleuring van het aquariumwater voorkomen

Aquariumhout kan tannines afgeven aan het water, waardoor het water een bruine tint kan krijgen. Tannine is niet schadelijk voor vissen, maar kan lelijk zijn. Om het vrijkomen van looistoffen te voorkomen, kunt u het hout gedurende één tot vier weken in een emmer water laten weken en het water regelmatig verversen.

Je kan ook Aqua Clear toedienen, dat onmiddellijk werkt. Na verloop van tijd zou u moeten zien dat de hoeveelheid looizuur afneemt. Als het hout al in uw aquarium zit, kunt u een koolstoffilter gebruiken om het water te zuiveren van tannine.

Hoe schimmel verwijderen van het hout?

Schimmel kan zich om verschillende redenen op aquariumhout vormen. De in het hout aanwezige looistoffen kunnen de pH-waarde van het water verlagen, waardoor het meer geschikt wordt voor schimmelgroei. Bovendien kunnen de tannines een antibacteriële werking hebben, wat ook kan bijdragen tot schimmelgroei.

Maar tannines kunnen ook de groei van schimmels bevorderen. Als gevolg daarvan ziet u soms een witte schimmel op uw hout ontstaan. Deze schimmel is onschadelijk, maar als u wilt voorkomen dat hij groeit, kunt u het hout uit het aquarium halen en het schoonschrobben.

Je kan ook het hout uit de aquarium halen en de schimmels afspoelen met kokend water.  

Hoe algenvorming op het hout voorkomen?

De groei van algen op aquariumhout kan voor veel hobbyisten behoorlijk irritant zijn, omdat het vaak uit de hand kan lopen. Er zijn verschillende manieren om algen van hout te verwijderen, zoals het toevoegen van een anti-algenmiddel, of het hout uit het aquarium halen en schoonschrobben.

Het is echter ook belangrijk te proberen de groei van algen in de eerste plaats te voorkomen. Een manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat uw planten goed groeien. Als dat niet het geval is, kan dat een van de oorzaken van de algengroei zijn.

Tips voor het plaatsen van hout in het aquarium

hout plan aquarium
Plan alvorens je start! Bron: Apprendre Aquariophilie

Maak een plattegrond

Bij het maken van een plattegrond voor een aquascape is het belangrijk rekening te houden met de groei van planten en vissen. Dit kan gemakkelijk worden bereikt door een totaalbeeld te maken van de gewenste aquascape.

Bij de keuze van het juiste stuk aquariumhout moet men rekening houden met de behoeften van de vissen. Bijvoorbeeld, als de bak dwergcichliden bevat, dan zou het gunstig zijn om hout te kopen met een onregelmatige structuur die veel natuurlijke broedgaten biedt.

Is het aquarium echter te klein of is het stuk hout te groot, dan kan het te veel zwemruimte in beslag nemen. In dat geval is het beter om flexibel te zijn met meerdere kleinere stukken hout. Je kan natuurlijk ook het hout in stukken snijden om deze te plaatsen.

Zet het hout goed vast met stenen en rotsen

Aquaria kunnen een mooie en natuurlijke omgeving bieden voor jouw vissen, en het toevoegen van hout kan helpen om dat effect te creëren. Om het hout in jouw aquarium te verankeren, duw je het stevig in het grind en zet je het indien nodig vast met stenen en rotsen.

Als de takken te lang zijn, kan je ze uit de bak laten steken voor een mooi effect (als je een open bak hebt) of ze afknippen (meestal boven het wateroppervlak om de illusie te behouden dat het hout zich uit het water vertakt).

Welke soorten aquariumhout zijn er?

Kienhout

kienhout aquarium
Bron: Romsey World of Water

Kienhout is eigenlijk geen houtsoort. Het is de verzamelnaam voor takken en stronken van naald-, loof-, savanne-, of mangrovebomen die onder een dikke laag natte, zure turf van zuurstof zijn afgesloten. Door de turflaag is drijfhout vaak erg vuil. Het hout barst van de bacteriën, turfresten en schimmels en moet grondig worden schoongemaakt voordat je ermee aan de slag gaat in jouw aquarium.

Kienhout heeft vele voordelen voor een aquarium. Het geeft een natuurlijker aanblik, helpt de pH van het water te stabiliseren en biedt een plaats voor nuttige bacteriën om zich te vestigen. Drijfhout biedt ook een plaats voor vissen om zich te verbergen en helpt om rust te geven aan de vissen.

Wortelhout

wortelhout aquarium
Bron: Aquatic Eden

Wortelhout is een houtsoort die gewoonlijk in aquaria wordt gebruikt. Het staat ook bekend als spinnenhout omdat het vaak in aquascapes terechtkomt met de wortels naar beneden gericht, waardoor het er spinnenachtig uitziet. Het Chinese hout is lichtbruin van kleur, soms met een rode glans, en heeft vele dunne worteltakken.

Wortelhout bestaat uit wortels van de Rhododendron die gedroogd zijn en daarna ontdaan van de schors. Het is een celluloserijk aquariumhout dat perfect geschikt is om een goede voedselbron voor uw aquariumbewoners te vormen. Knap en eigenzinnig in zijn verschijning, wortelhout is een geweldige optie als u op zoek bent naar een uniek en functioneel stuk hout voor uw aquarium.

Mangrove hout

mangrove hout aquarium
Mangrove hout voor het aquarium

Mangrovehout is een houtsoort die over het algemeen zeer zwaar is. Het heeft echter de neiging te gaan drijven voordat het naar de bodem van een waterlichaam zinkt. Dit kan worden vermeden door het mangrovehout eerst in water te weken.

Sommige mensen willen niet dat drijfhout het water van hun aquarium een bruine kleur geeft. In dat geval zal het koken van het hout de looistoffen vrijmaken en ervoor zorgen dat er minder van de kleurstof in het aquarium aanwezig is.

Mopani hout

mopani hout aquarium
Mopani hout voor het aquarium

Mopanihout is een houtsoort die vaak in aquaria wordt gebruikt. Dit hout staat bekend om zijn zware gewicht en lichte kleur. De Mopani-boom is een inheemse boom in Afrika en het hout ervan wordt vaak gebruikt in aquaria en andere decoratieve displays. Het hout van de wortels van de Mopani-boom is bijzonder zwaar en zinkt onmiddellijk naar de bodem zodra het in het water komt.

Conclusie

Hout in een aquarium kan een aantal voordelen bieden voor zowel de vissen als de planten. Het kan helpen de pH van het water te verlagen, waardoor een zuurder milieu ontstaat dat voor sommige vissen gezond is. Het kan ook een nuttige bewaarplaats zijn voor visseneieren, die zo een veilige plaats krijgen om zich te ontwikkelen.

Hout kan ook veel schuilplaatsen bieden voor vissen, waardoor ze zich veiliger voelen. Tenslotte is hout een goed substraat voor epifyten zoals de Java-varen of mossen, die er zich kunnen vasthechten en er kunnen groeien.

Aquarium planten kunnen voor een prachtig dichtbegroeid aquarium zorgen. Om dit te bereiken is het belangrijk vooraf de juiste aquarium planten te kiezen en deze in stand te houden. Een gezond plantenbestand in een aquarium zorgt voor een juist evenwicht voor jouw vissen. Dit evenwicht zorgt er voor dat algen geen kans maken en dat de dieren in jouw aquarium gezond blijven.

Aquariumplanten en hun functies

Waterplanten hebben een aantal fundamentele functies voor uw aquarium :

  • Aanmaak van zuurstof
  • Onderliggende laag voor kuit van vissen
  • In stand houden van een gezond bodemklimaat en het tegengaan van rotting
  • Zuiveren van jouw aquariumwater
  • Beschutting voor jouw vissen
  • Decoratieve functie

Gezonde waterplanten zorgen voor een beter functionerend aquarium met minder ziektes en schadelijke stoffen. Een gezonde flora staat bovendien prachtig.

Hoe een dichtbegroeid aquarium verkrijgen met planten?

Wanneer je algen krijgt of jouw planten slecht groeien, dan gaat er iets degelijks fout. Het is daarom belangrijk te weten hoe een gezond plantenbestand er uit ziet en hoe de juiste keuzes te maken. Er zijn vijf belangrijke elementen om rekening mee te houden :

  1. De juiste keuze van planten

Eerst en vooral dien je rekening te houden met het licht en voedselbehoeften van de aquariumplanten. Is er weinig CO2, dan kan je gaan voor specifieke planten die veel CO2 aanmaken. Is het daarom belangrijk te meten. Ben je niet zeker welke planten te kiezen, helpen we je graag verder in onze winkel

  1. Temperatuur water

Aquariumplanten vragen om een subtropisch klimaat en zo een gemiddelde temperatuur tussen de 24 en 27 graden. Doch, hoe hoger de temperatuur des te sneller de stofwisseling bij de planten in werking treedt en hoe meer voedingsstoffen dan worden verbruikt.

  1. Waterwaarden

Het water in jouw aquarium bestaat uit een aantal belangrijke waarden die je kan meten en jou vertellen wat je precies nodig hebt. Een hoge PH waarde (zuurtegraad van het water) zorgt voor minder CO2. Bij een hoge PH waarde, dien je dan extra CO2 te voorzien. Je kan teststrips gebruiken die de goede waarden hanteren. Waarden kunnen zijn : PH, KH, GH, nitriet en nitraat.

  1. Verlichting

Aquarium planten hebben nood aan licht. De lichtintensiteit van jouw verlichting heeft ook een impact op de fotosynthese van jouw aquariumplanten. Sommige aquarium planten hebben meer nodig dan anderen. We bevelen vaak LED verlichting aan die je dagelijks een 10-tal uur laat branden.

  1. Voeding planten

Voedingsstoffen zijn essentieel voor jouw aquariumplanten. Daarom is het belangrijk dat je voedsel voor jouw planten met regelmaat toevoegd. Je kan terecht in onze winkel of op onze webshop voor de verschillende merken die we hiervoor aanbieden.

Wanneer je bovenstaande tips hanteert, is de kans op gezonde aquariumplanten en een verbluffend resultaat zeer groot. Het vraagt een beetje tijd en kennis van zaken, maar Paradijsvis helpt je graag met dit proces.

Hoe plaats je aquariumplanten?

Je hebt aquariumplanten aangeschaft en je wil ze nu gaan planten in jouw aquarium. Tijdens de inrichting van jouw aquarium heb je net het aquarium voor een derde gevuld en kan je starten met het planten. Hou rekening met de volgende stappen :

  1. Verwijder de omhulsels zoals steenwol en binddraden. Plaats de plant in een bakje met water en verwijder de steenwol en de binddraden.
  2. Snij de wortels bij met een schaar tot ongeveer 2 cm
  3. Verwijder alle beschadigde bladeren en wortelstokken
  4. Maak een gat met je vingers, of met een daarvoor bestemde gereedschap, in het grind
  5. Zorg dat wortelstokken recht in het grind komen en niet ombuigen.
  6. Plant elke plant afzonderlijk en voorzie enige ruimte tussen de planten zodat kunnen groeien.

Aquariumplanten groeien vaak snel. Om jouw aquarium mooi te houden snoei en stek je de planten best op regelmatige basis.

Wat hebben aquariumplanten nodig als voeding?

Buiten licht hebben aquariumplanten ook nood aan CO2. Het is niet noodzakelijk om CO2 toe te voegen, maar het stimuleert wel het aquariumleven. Buiten CO2 hebben de planten ook nood aan plantenvoeding. Best is om wekelijks tot 2-wekelijks plantenvoeding of vloeibaar CO2 toe te voegen om de groei te kunnen stimuleren.

Voor een goede ontwikkeling van jouw planten is de combinatie van licht, CO2 en minerale zouten (ofwel mest) belangrijk. Vaak zie je ook aan de aquariumplanten wat ze net tekort aan hebben. Je hoeft enkel maar te kijken en de volgende visuele signalen te meten :

  • Tekort aan fosfaat heb je wanneer de bladeren veel donkerder zijn dan normaal en vervolgens ook afvallen.
  • Tekort aan magnesium zie je wanneer de onderste bladeren vanuit de top een gele kleur krijgen, maar vervolgens de nerven groen blijven.
  • Bij tekort aan mangaan vormen zich gele vlekken en gaten in de bladeren
  •  Bij een tekort aan Kalium krijgen de punten en randen van jonge bladeren een gele kleur of ontstaan er dode vlekken
  • Bij een ijzertekort worden de jonge bladeren geel met groene nerven, maar blijven de volwassen bladeren groen.
  • Groeistoornis : tekort aan koolstofdioxide of CO2. Vaak zijn dan de bovenste bladeren lichtgroen en de onderste bladeren geel.
  • Bij een tekort aan Calcium zijn nieuwe bladeren verschrompeld of klein.

Merk je een tekort op en kan je in onze winkel of webshop terecht voor de juiste voeding voor jouw planten.

Een aquarium is voor een sommige een sierelement in jouw leefruimte terwijl dit voor anderen rust brengt na een drukke dag op het werk. Een goed ingericht en onderhouden aquarium geeft ook rust. De vissen zien bewegen, brengt ons ook een ontspannen gevoel.

We kunnen dus stellen dat een aquarium een positieve invloed heeft op de mens. Het kijken naar de aquarium vissen kan de stress verminderen en ons humeur verbeteren. Onrechtstreeks zorgt een aquarium voor een lagere bloeddruk, beter concentratievermogen en een beter gemoed bij de mensen.

Een aquarium is tevens ook een aanwinst voor uw interieur, het brengt de natuur in uw huiskamer. Ongeacht de stijl van uw interieur, je vindt steeds een gepaste aquarium meubel.

Het houden van een aquarium is ook een leuke en betaalbare hobby. Afhankelijk van de grootte van uw aquarium en de decoratie wordt de grootste hap van het budget bepaald, maar dan is het nog steeds bereikbaar voor vele mensen.

Wanneer je een aquarium wil gaan kopen, doe je dit met het idee om hier lang van te kunnen genieten. Daarom wil je ook voorkomen, na de aanschaf, te denken “had ik hier maar eerder aan gedacht”.

Daarom krijg je bij Paradijsvis een gratis checklist met vragen die jouw keuze van aquarium uiteindelijk gaan bepalen.

Wat bepaalt de keuze van een aquarium?

Er zijn verschillende factoren welke de keuze van een aquarium beïnvloeden. Je hebt een plaats voorzien in de leefruimte, maar moet de aquarium voldoen aan bepaalde afmetingen.

Of je wil bepaalde tropische vissen houden en daarvoor wil je met een aquarium starten. Afhankelijk van het soort vis, moet je rekening houden met verschillende criteria om jouw vissen in een goede gezondheid en in harmonie te laten leven.

Kortom, er zijn een aantal belangrijke vragen die je vooraf moet stellen :

  • Doel van jouw aquarium
  • Type aquarium
  • Welke vissen wil je houden?
  • Plaats in de huiskamer, hoeveel ruimte heb je beschikbaar
  • Beschikbare tijd voor onderhoud

Wat is het doel van jouw aquarium?

Buiten het rustgevend element van een aquarium, kan het doel van jouw aquarium ook te maken hebben met een esthetisch aspect in jouw leefruimte. Alles kan afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in jouw woonkamer, kantoor of andere plaatsen in het gebouw.

Wil je met bepaalde vissen gaan kweken, dan is de keuze van aquarium anders bepaald dan wanneer je eerst gaat kijken naar de beschikbare ruimte.

Welk type aquaria bestaan er?

  1. Biotoop aquarium Voor planten, vissen en andere bewoners uit dezelfde natuurlijke leefomgeving.
  2. Gezelschapsaquarium : Verschillende vissoorten en plantensoorten in één aquarium die samen zorgen voor een kleurrijk geheel. Belangrijk is hier dat je goed informeert over de vissoorten goed bij elkaar passen en de bijhorende waterkwaliteit en temperatuur vereisten. (ideaal voor beginnende hobbyist)
  3. Nano-aquarium : Een mini-aquarium welke vaak is ingericht met garnalen, planten en kleine visjes. Nano-aquaria is eerder voor de meer ervaren hobbyist.
  4. Kweekaquarium : Aquarium voor het kweken van bepaalde vissoorten. Dit soort van aquaria is al voor de experten die de kennis hebben over de speciale en extreme waterwaarden om het kweken van vissen te bevorderen.

Voor de beginnende hobbyist adviseren we te starten met een rechthoekige aquarium van 100 liter of meer

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een aquarium?

LengteGrootteVolume
60 cm60 x 30 x 30 cm54 liter
80 cm80 x 35 x 40 cm112 liter
100 cm100 x 40 x 40 cm160 liter
120 cm120 x 40 x 50 cm240 liter
150 cm150 x 50 x 60 cm450 liter
200 cm200 x 60 x 60 cm720 liter

Welke tropische vissen kies je?

De meeste gekende aquariumvis is de goudvis. Uiteraard zijn er tal van andere soorten die jouw aquarium kunnen sieren. Het is handig om je bij Paradijsvis te informeren om het één en ander te weten te komen over welke vissoorten bij elkaar horen en welke niet.

Vissen die in een gezelschapsaquarium worden gehouden, gelden vaak dezelfde vereisten ten aanzien van het licht, watertermperatuur en de staat van het water. Daarnaast hebben de vissen bepaalde zwemgebieden; bodem, midden en boven. Voorkom eveneens overbevolking in jouw aquarium.

Beperk je, als beginner, in eerste instantie tot enkele soorten. Koop nieuwe vissoorten na tussenpozes van enkele weken, dat de verschillende soorten aan hun nieuwe onderkomen kunnen wennen, voordat er nieuwe bewoners bijkomen.

Welke zijn de populaire vissoorten?

Beschikbare ruimte voor jouw aquarium

Voor de aanschaf van een aquarium is het handig om een aantal vragen vooreerst te beantwoorden:

  1. Waar komt de bak op te staan?
  2. Is er een stopcontact in de buurt?
  3. Waar in huis/gebouw is er voldoende ruimte beschikbaar?
  4. Is er een gootsteen of badkuip in de buurt om het water te verversen?
  5. Is er zonlicht inval dat de temperatuur van mijn aquarium kan beïnvloeden?

Heb je maar plaats voor een aquarium van bijvoorbeeld 55 cm, zullen bepaalde vissoorten afvallen van jouw keuzelijst. Anderzijds is een te grote aquarium voor andere vissoorten ook zonde van het geld dat je hebt betaald.

Hoe weet je dan welke hoeveel vissen je kan houden in jouw aquarium? Voor zoetwatervissen kan je de regel hanteren van 1cm per liter. Wordt de gekozen vissoort tot 10 cm groot en wil je 20 vissen houden kom je tot de rekensom : 20 vissen x 10 cm = 200, dus minimaal 200 liter.

Voor zeewater vissen kan je slechts een beperkt aantal vissen houden in jouw aquarium en vereisen deze speciale zorg.

Hoeveel tijd wil je spenderen aan onderhoud?

Sommige vissen vragen meer zorg dan andere, maar zijn er eveneens een aantal zaken die je dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud:

Dagelijks onderhoud :

  • Temperatuur checken
  • Vissen en garnalen controleren
  • Plantengroei controleren
  • Algen detecteren

Wekelijks onderhoud :

  • Water verversen : advies van 25 tot 50% van het water wekelijks te verversen
  • Aquariumglas schoonmaken
  • Planten snoeien : door een wekelijkse snoeibeurt, hou je het werk beperkt en hou je jouw aquascape in vorm.

Maandelijks onderhoud : filter schoonmaken. (nooit alle filteronderdelen in één keer schoonmaken; dit kan de bacteriecultuur in jouw aquarium verstoren)

Conclusie

Als u een aquarium wilt beginnen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. De grootte van het aquarium is belangrijk, evenals het soort vissen dat u wilt houden. tropische vissen hebben een ander soort aquarium nodig dan zoetwatervissen. U moet ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud die voor het aquarium nodig is. Al deze factoren zullen u helpen te bepalen welk type aquarium het beste bij uw behoeften past.

Regio

Vissen zoeken

Wetenschappelijke naam
PH
GH
KH
Temperatuur
Maximale lengte
Regio
Soort
Zwemlaag
Licht
Voeding
Aquarium maat
Aquatic Garden Katarium - Ivan Inti Morales
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram