Een aquarium is voor een sommige een sierelement in jouw leefruimte terwijl dit voor anderen rust brengt na een drukke dag op het werk. Een goed ingericht en onderhouden aquarium geeft ook rust. De vissen zien bewegen, brengt ons ook een ontspannen gevoel.
We kunnen dus stellen dat een aquarium een positieve invloed heeft op de mens. Het kijken naar de aquarium vissen kan de stress verminderen en ons humeur verbeteren. Onrechtstreeks zorgt een aquarium voor een lagere bloeddruk, beter concentratievermogen en een beter gemoed bij de mensen.
Een aquarium is tevens ook een aanwinst voor uw interieur, het brengt de natuur in uw huiskamer. Ongeacht de stijl van uw interieur, je vindt steeds een gepaste aquarium meubel.
Het houden van een aquarium is ook een leuke en betaalbare hobby. Afhankelijk van de grootte van uw aquarium en de decoratie wordt de grootste hap van het budget bepaald, maar dan is het nog steeds bereikbaar voor vele mensen.
Wanneer je een aquarium wil gaan kopen, doe je dit met het idee om hier lang van te kunnen genieten. Daarom wil je ook voorkomen, na de aanschaf, te denken “had ik hier maar eerder aan gedacht”.
Daarom krijg je bij Paradijsvis een gratis checklist met vragen die jouw keuze van aquarium uiteindelijk gaan bepalen.
Er zijn verschillende factoren welke de keuze van een aquarium beïnvloeden. Je hebt een plaats voorzien in de leefruimte, maar moet de aquarium voldoen aan bepaalde afmetingen.
Of je wil bepaalde tropische vissen houden en daarvoor wil je met een aquarium starten. Afhankelijk van het soort vis, moet je rekening houden met verschillende criteria om jouw vissen in een goede gezondheid en in harmonie te laten leven.
Kortom, er zijn een aantal belangrijke vragen die je vooraf moet stellen :
Buiten het rustgevend element van een aquarium, kan het doel van jouw aquarium ook te maken hebben met een esthetisch aspect in jouw leefruimte. Alles kan afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in jouw woonkamer, kantoor of andere plaatsen in het gebouw.
Wil je met bepaalde vissen gaan kweken, dan is de keuze van aquarium anders bepaald dan wanneer je eerst gaat kijken naar de beschikbare ruimte.
Voor de beginnende hobbyist adviseren we te starten met een rechthoekige aquarium van 100 liter of meer
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een aquarium?
Lengte | Grootte | Volume |
60 cm | 60 x 30 x 30 cm | 54 liter |
80 cm | 80 x 35 x 40 cm | 112 liter |
100 cm | 100 x 40 x 40 cm | 160 liter |
120 cm | 120 x 40 x 50 cm | 240 liter |
150 cm | 150 x 50 x 60 cm | 450 liter |
200 cm | 200 x 60 x 60 cm | 720 liter |
De meeste gekende aquariumvis is de goudvis. Uiteraard zijn er tal van andere soorten die jouw aquarium kunnen sieren. Het is handig om je bij Paradijsvis te informeren om het één en ander te weten te komen over welke vissoorten bij elkaar horen en welke niet.
Vissen die in een gezelschapsaquarium worden gehouden, gelden vaak dezelfde vereisten ten aanzien van het licht, watertermperatuur en de staat van het water. Daarnaast hebben de vissen bepaalde zwemgebieden; bodem, midden en boven. Voorkom eveneens overbevolking in jouw aquarium.
Beperk je, als beginner, in eerste instantie tot enkele soorten. Koop nieuwe vissoorten na tussenpozes van enkele weken, dat de verschillende soorten aan hun nieuwe onderkomen kunnen wennen, voordat er nieuwe bewoners bijkomen.
Welke zijn de populaire vissoorten?
Voor de aanschaf van een aquarium is het handig om een aantal vragen vooreerst te beantwoorden:
Heb je maar plaats voor een aquarium van bijvoorbeeld 55 cm, zullen bepaalde vissoorten afvallen van jouw keuzelijst. Anderzijds is een te grote aquarium voor andere vissoorten ook zonde van het geld dat je hebt betaald.
Hoe weet je dan welke hoeveel vissen je kan houden in jouw aquarium? Voor zoetwatervissen kan je de regel hanteren van 1cm per liter. Wordt de gekozen vissoort tot 10 cm groot en wil je 20 vissen houden kom je tot de rekensom : 20 vissen x 10 cm = 200, dus minimaal 200 liter.
Voor zeewater vissen kan je slechts een beperkt aantal vissen houden in jouw aquarium en vereisen deze speciale zorg.
Sommige vissen vragen meer zorg dan andere, maar zijn er eveneens een aantal zaken die je dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud:
Dagelijks onderhoud :
Wekelijks onderhoud :
Maandelijks onderhoud : filter schoonmaken. (nooit alle filteronderdelen in één keer schoonmaken; dit kan de bacteriecultuur in jouw aquarium verstoren)
Als u een aquarium wilt beginnen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. De grootte van het aquarium is belangrijk, evenals het soort vissen dat u wilt houden. tropische vissen hebben een ander soort aquarium nodig dan zoetwatervissen. U moet ook rekening houden met de hoeveelheid onderhoud die voor het aquarium nodig is. Al deze factoren zullen u helpen te bepalen welk type aquarium het beste bij uw behoeften past.
Wil je als beginner jouw aquarium inrichten of wil je enkele tips om een aquarium over te nemen, ben je met dit artikel aan het juiste adres.
Jouw aquarium inrichten is veelal het leukste gedeelte en dien je in verschillende lagen te werken en rekening te houden met verschillende zaken. Daarom is de voorbereiding net zo belangrijk dan de inrichting zelf.
Check eerst en vooral of je al het nodige materiaal bij de hand hebt.
Heb je alles bij de hand? Dan kan je van start gaan met de inrichting van jouw nieuwe tropische aquarium.
Een aquarium plaats je best op een plek waar geen buitenlicht in het aquarium kan schijnen. Licht van buitenaf zorgt namelijk voor algenvorming. Indien mogelijk, plaats je best het aquarium op een warme plek. Hierdoor zal het makkelijker zijn voor de verwarmingselementen het water op een juiste temperatuur te houden. Zorg ervoor dat er een waterkraan in de buurt is, wat de verversing van water vergemakkelijkt.
Zorg voor een vlakke ondergrond voor jouw aquarium bak. Hiervoor kan je waterpas gebruiken. Een vlakke ondergrond is noodzakelijk om de krachten gelijkmatig over de gehele onderkant te verdelen. Zo voorkom je barsten, scheuren en lekkage.
Wil je een grote aquarium plaatsen op een verdieping, zorg er dan voor dat de aquarium in het verlengde van een draagmuur staat. Woon je aan de straatkant met veel vrachtverkeer, kan je onder bodem een piepschuimplaat aanbrengen die de bodemruit beschermt tegen de dagelijkse trillingen.
Een achterwand maakt het voor de aquariumvissen rustgevender en voor jezelf ook aangenamer om naar te kijken. Achterwanden plaats je best in de aquarium en bevestig deze aan de zijkanten. Gebruik een speciaal bestemde aquarium-kit om de wand te bevestigen. Dit is een speciale kit, dus geen gewone kit of lijm gebruiken.
Zorg tijdens het plakken voor voldoende ventilatie in de ruimte. Je kan grond gebruiken om druk uit te oefenen op de achterwand. Zo blijft de achterwand op de juiste plaats, totdat de aangebrachte kit uitgehard is.
Alvorens je stenen aanschaft, check of de stenen geschikt zijn voor jouw toekomstige vissen. Ga ook na of jouw stenen kalk bevatten. Dit kan je testen door azijn op de steen te druppelen. Gaat het bruisen dan zit er kalk in de stenen, wat je dan voor de meeste vissen niet kan gebruiken.
Best kan je rubberen matjes gebruiken voor zware stenen, zodat de druk over de bodem evenredig wordt verspreid. Voorkom dat stenen later kunnen verschuiven.
De volgende stap is het leggen van een voedingsbodem. Het is afgeraden om een voedingsbodem te leggen onder zand. De voedingsbodem kan dan gaan liggen rotten. Gebruik daarom grind bovenop een voedingsbodem. Bij grind zit er ruimtes tussen waar het lucht kan ontsnappen.
Zorg er tevens voor dat achterin enkele centimeters hoger ligt dan aan de voorkant. Op deze manier krijg je een mooier diepte effect, maar kan het vuil ook naar voren rollen wat het onderhoud van jouw aquarium makkelijker maakt.
Bovenop de voedingsbodem kan je dan de grindlaag leggen. Zorg ook hier voor een hogere laag achterin dan voorin. Wees niet te zuinig met deze laag.
Nu kan je een schaal of beker gebruiken om de tuinslang in te plaatsen voor het toevoegen van water. Het gebruik van een schaal of beker voorkomt dat de bodem wordt weggespoeld door een te harde waterstraal.
Nu is het moment aangebroken om water toe te voegen aan het aquarium. Zorg voor een zacht straal in het bekertje of de schaal en neem bij het vullen de tijd. Stop met het vullen van het aquarium wanneer deze voor een derde is gevuld voor de volgende stap.
Wanneer het aquarium voor een derde is gevuld, kan de decoratie op zijn plaats worden gezet. Decoratie kan bestaan uit kienhout, figuren, enz..
Rond de decoratie kan je nu de planten plaatsen. Zorg er voor dat je de verschillende planten bij elkaar houd, zo krijg je een mooier geheel. Plaats zeker de planten niet te dicht bij elkaar. Als ze gaan groeien hebben ze de ruimte nodig.
Ze groeien niet enkel in hoogte, maar ook in de breedte. Verwijder ook steeds het loden bandje met schuimplastic. Dit loden bandje is bedoeld voor ons als handelaar om makkelijker de planten uit het water te halen zonder dat de planten los raken of gaan drijven.
Mocht er nog een schuimachtige substantie rond de wortels zitten, verwijder je dit best met behulp van water. Hou zeker de wortels onder water tijdens het verwijderen.
Haal ook de dode blaadjes van de plant af en knip een klein stukje van de wortels met een schaar af. Dit bevordert de snellere groei van de plant. De blaadjes onderaan de plant kan je best ook verwijderen. Deze komen anders in de bodem terecht en kunnen gaan rotten, wat nadelig is voor de groei van de plant.
Druk de wortels diep in de bodem zodat de wortels ruim in de voedingsbodem zitten. Hoge planten komen achterin en aan de zijkant van de bak. Planten die klein blijven, komen dan meer vooraan in het aquarium te staan. Het middenstuk komt nooit veel beplanting omdat de vissen genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen zwemmen.
Vooreerst kan het filter systeem nu in de bak geplaatst worden en vergeet hierbij zeker niet de sponzen en watten. De stekker op dit moment nog niet inpluggen.
Sluit daarna het verwarmingselement aan en stel de gewenste temperatuur in, maar eveneens nog niet de stekker in het stopcontact steken.
De verlichting kan vervolgens worden geplaatst, maar ook hier nog niet de stekker in het stopcontact plaatsen.
Plaats de temperatuurmeter op een plek waar je een goed zicht kan houden over de temperatuur. De temperatuur dien je overigens dagelijks te controleren en kan je dan best op een goede zichtbare plaats zetten.
Vul nu het overige gedeelte, via het schaaltje of de beker, van het aquarium met wat tot aan de maximumstreep die in de aquarium is gemarkeerd. De inhoud is berekend op deze hoeveelheid aan water. Ga niet over de maximumstreep, bij meer dan het maximum heb je immers kans op teveel druk op het glas en het framework.
Vervolgens kan je de volgende stappen ondernemen :
Het aquarium moet nu gedurende 2 weken draaien met het filtersysteem en het verwarmingselement draaiende, maar zonder de vissen. Tijdens deze twee weken moeten de goede bacteriën in de sponzen en watten terecht komen.
Dit gaat vanzelf, maar moet je er wel eerst lang voor wachten. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het water optimaal wordt voor de vissen. Als je vroegtijdig de vissen toevoegt in het aquarium heb je immers kans op dood van al jouw vissen.
Na de inrichting van jouw aquarium hou je de verlichting uit gedurende de eerste dag. Daarna kan je de verlichting gedurende één uur langer laten branden. Dit doe je totdat je de verlichting 10 uur per dag aan staat. Langer dan 10 uur hoef je de verlichting niet aan te houden.
Ook kan te veel licht algengroei bevorderen en wil je ook voorkomen. Door elke dag het licht een uurtje langer te laten branden, startend de dag na de inrichting van het aquarium, zal dit de plantengroei stimuleren.
Het is natuurlijk handig om een tijdschakelaar voor jouw verlichting te plaatsen. Dit zal het beheer van de verlichting vereenvoudigen. Door tussen de verlichting en de stekkerdoos een tijdsklok te plaatsen en deze in te stellen zal het licht automatisch aan of uitgeschakeld worden. Deze regelmaat is dan ook goed voor het bioritme van jouw vissen.
Na 2 weken is het eindelijk zover en kan je de aquariumvissen gaan aankopen. Bij tropische vissen is het belangrijk dat je niet teveel vissen in één keer in het aquarium plaatst. Te snel te veel vissen zal het biologisch evenwicht verstoren en heb je kans dat vissen dood gaan, maar ook jouw planten aangetast worden.